#mr18 Marathon Rotterdam 2018

Een Marathon met gemengde gevoelens.

mt_actie

Trots op de loopmaatjes.

Dat was het dan weer, de Marathon van Rotterdam is weer gelopen. Voor vele een groot succes, maar voor veel ook een minder goede ervaring. Ik ben trots op al mijn mijn loopmaatjes.

De temperatuur lag behoorlijk hoog en de organisatie had daar zeer goed op ingespeeld met extra verzorgings posten.

Voor mijzelf een bittere pil.

Voor mijzelf is deze Marathon niet goed verlopen. Ik voelde mij sterk maar was niet overtuigd en zat twee al maanden te tobben met een zeur in mijn linker achillespees/enkel aan de binnenkant. Kon er wel goed mee lopen al waren de afstanden boven de halve marathon in de laatste km’s niet lekker. Ik kon met het anders indelen van mijn loop/rust schema wel doorgaan met de voorbereiding.

Er was een moment dat ik aan beide achillespezen een zeurtje kreeg maar rechts verdween weer. Maar doordat dat ik in een lange afstand loop mijn linker enkel verzwikt heb vermoed ikbdat ik daar wat schade van opgelopen heb.

De laatste week voor de marathon heb ik nauwelijks gelopen voor het herstel en stond dan ook zeur vrij aan de start.

Na een paar km kwam het zeurtje (geen pijn) weer maar kon daar goed mee lopen. Na de Erasmusbrug pakte ik mijn doel tempo op om in de buurt van de 3u15 te kunnen gaan finishen (tempo rond de 4’37″/km). Dat ging echt lekker, nog een goed gesprek gehad met een maratoner op ongeveer km18.

Bij km21 werd het zeurtje pijnlijk en ging het lopen steeds minder makkelijk. Pijnscheutjes zorgde ervoor dat andere spieren gingen verkrampen.

Na km22 ben ik gaan intervallen. Ik besloot toen om door te lopen naar mijn Marianne om aan te geven dat ik wilde uitstappen. Ik kwam haar bij km28 tegen en besloot daar om bij km30 eruit te gaan.

Het is best een raar gevoel om te stoppen als je nog redelijk fit bent en nog maar 12km hoeft. Een behoorlijke bittere pil. Ik twijfelde nog maar evalueerde hoe de laatste 8km gegaan waren en wist dat de keuze goed was.


Op zijn minst net zo belangrijk.

Ik ben toch wel tevreden over de eerste 22 km en kijk terug naar een fantastische dag.
Genoten van de overweldigende support van de niet meeIopende loopmaatjescoaches en trainers en meegekomen supporters. Heb genoten van de de freugde en trots bij mijn loopmaatjes en speciaal bij hen die voor de eerste keer de Marathon gelopen hebben.


Waarom?

Fitheid verloop van marathon #mr17 tot en met #mr18: Zie Strava grafiek #1 en #2.

Wat er in de afgelopen 3 maanden met mijn fitheid gebeurd is ben ik nog aan het uitzoeken, want wat de grafiek laat zien voelt ook zo.

De pieken zijn activiteiten.
De oranje bolletjes zijn wedstrijden.
Helemaal links is de #mr17 en helemaal rechts #mr18.

De drie voor de #mr18 in volgorde van gebeurtenis:

 1. Egmond aan zee hm.
 2. Groet uit Schoorl 30km.
 3. Utrecht science park hm.

Bij Egmond was mijn fitheid gelijk aan #mr17.
Na Egmond heb ik mijn marathon training opgepakt volgens het schema.

De trendlijn is vanaf Egmond na een lange duurloop dalende. Je ziet dat de langeduurlopen wel een sterke stijging geven maar niet voldoende om een stijgende trendlijn te geven.

Bij de sterk dalende lijn na Egmond had ik de griep.

Na Schoorl begon de gevoeligheid in de achillespees.

Zijn die lange duurlopen op een gegeven moment niet goed?

De vorm van de training met intervallen in oplopend tempo te intensief?

Wat is er veranderd.

Voor de marathon training liep ik soms tot maximaal 30km en zie je een groei in combinatie met de wedstrijden daarna iedere zondag meer km’s en tot maximaal 35km.

Om het herstel te helpen heb ik in de laatste 4 weken het volume terug gebracht en de train/rust frequentie aangepast naar 4 dagen trainen en 3 dagen rust. Wat het herstel van de achillespees wel verbeterde.

De yoga voor runners is ook tijdelijk gestopt en begint pas in mei weer. Hierdoor werden mijn onderrug bilspieren en hamstrings stijf en korter. Wat de aanhoudende zeur kan verklaren maar rechts herstelde.

Het verschil in fitheid opbouw tussen periode 2017 en 2018.

Grafief #2 laat een bijzonder verschil zien in de opbouwvan dede fitheid.
Ik moet toegeven dat ik in die periode geen blessure heb gehad en ook geen griep.
Volgens mij, maar dat moet ik na gaan hebben wij nu wel meer 30+ km gemaakt.
Yoga voor runners is gewoon doorgegaan in 2017.

Paste het schema van 2017 beter bij mij?

Mijn voorlopige conclusie.

Ik denk zelf dat een van de oorzaken is dat door het anders indelen van mijn trainingen er geen overcompensatie heeft kunnen plaatsvinden.

Overcompensatie (voorbeeld van juiste moment van trainen)

Voor herstel van mijn blessure had ik meer rust nodig maar wilde nog wel voldoende km’s maken. Normaal trainde ik (di, do, za, zo) en op 1 van de rust dagen core training. Dit heb ik omgezet naar (za,zo,ma,di en soms de do) om wille van een aantal rustdagen achter elkaar.

Als ik er nu zo over na denk zat ik dus elke keer voor en na de overcompensatie en treed er dus geen verbetering op, ik trainde dus consequent op en onder de startniveau in het plaatje hier boven.

Waarschijnlijk was het beter geweest om een training in de reeks niet te doen.


Grafiek:

#1: Strava fitheid grafiek van #mr17->#mr18
Strava _ Fitness & Freshness 2 (1)
#2: Verschil in opbouw van fitheid tussen de periode 2017 en 2018

Waar de blessure zit!

Op het plaatje in zone P en A maar dan van de linker voet.

Ik heb mijn blessure besproken met de fysio van mijn Atlethiek vereniging.

Het blijkt dat mijn linker achillespees in het verleden schade heeft opgelopen waardoor er vezels ontbreken. Hierdoor is deze pees (A in het plaatje) enigzins verzwakt en is de steun van de overige spieren en banden die het kunnen ondersteunen belangrijker geworden. Maar doordat ik mijn enkel verzwikte tijdens een training heeft de achillespees een behoorlijke klap moeten opvangen en is deze steun in de hele periode daarna verminderd geweest. Herstel tijd is in de afgelopen periode niet voldoende geweest.

De hinder in het aangegeven gebied P in het plaaje is ook een irritatie als gevolg van de extra belasting na de verzwikking.

4 gedachtes over “#mr18 Marathon Rotterdam 2018

 1. ik ben heel benieuwd wat je trainer zegt Robert. Het is mij juist opgevallen dat ik je op de baan de laatste tijd zoveel sneller vond… maar misschien was de aanpak voor 2017 beter voor het marathonwerk? Ik hoor graag wat men je gaat adviseren!

  Like

  1. Hoi maatje.

   Ik mijn eigen onderzoek ben ik wel op een mogelijke oorzaak terecht gekomen.
   Zoals jij als geen ander weet is de training frequentie erg belangrijk. Om wille van de benodigde hersteltijd ben ik gaan schuiven ipv weglaten van trainingen. Hierdoor trainde ik op en onder mij fitheid lijn waardoor ook geen overcompensatie.

   Ik heb mijn blog bijgewerkt.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s